donderdag 22 juni 2017

Dorp in de kijker

Het is een klein Fries dorpje. Een kerk, een paar straten en natuurlijk: water. Langs het water een rij oude huisjes, en in het water schommelende zeilbootjes. We zijn er met de auto in een tel doorheen gereden.

Ons oog valt op een aankondiging: Tjerkwerd te kijk. De volgende keer dat we door het dorp komen, kijken we dus beter. Dan blijkt dat we onze ogen uit kunnen kijken. Want bij bijna alle huizen staat een kijkdoos in de vensterbank, en bij andere huizen hebben mensen hun hele raam verbouwd tot een grote kijkdoos.

Nieuwsgierig geworden gaan we op onderzoek uit. 'Tjerkwerd te kijk', lezen we, 'een kijkdozenroute'. In de huiskamer-kijkdozen tonen dorpsbewoners voorwerpen waaraan ze gehecht zijn. De doos is zichtbaar geplaatst achter het raam of in de tuin


We lopen het hele  dorp af. Al gauw zien we hoe het werkt. Bij ieder huis dat meedoet is het symbool van de kijkdozenroute opgehangen. Ieder heeft de kijkdoos op heel eigen wijze vormgegeven. Er is een tekst bij opgehangen met uitleg.

We zijn nieuwsgierig en gaan de huizen langs. We gluren door de ramen, iets wat je anders juist nooit zou doen. Nu mag het: je mag het tuinpaadje op lopen en naar binnen kijken. Vooral als een huis een wat diepere voortuin heeft, voel ik wel wat een drempel. Maar de kijkdozen zijn bedoeld om te bekijken en dus overwinnen wij onze gène.

De kijkdozen geven een inkijkje in de levens van de dorpsbewoners. Sommigen zijn echte verzamelaars: beeldjes van vogels, oud kinderspeelgoed, vogeleieren … Anderen hebben een groot gevoel voor historie en laten iets zien van de geschiedenis van hun huis of familie. Weer anderen hebben een passie voor fotograferen, schilderen of vissen. Sommige dozen zijn gemaakt door volwassenen, andere door kinderen.

in een van de kijkdozen
een verzameling vogels

In een van de dozen het gips van een kind dat met klompvoetjes geboren was. Aan de ene kant van de doos staan de woorden: angst, spanning, onzekerheid. Aan de andere kant: opluchting, tevreden, dankbaar. Een foto van het kind dat inmiddels lopen kan, laat de vreugde om de geslaagde behandeling zien.



Een dorp waar je niemand kent, begint zo ineens tot leven te komen. Je proeft iets van de emoties van de bewoners, van hun levensverhaal en hun dagelijks bestaan. Het is bijzonder hoe mensen op deze manier iets van zichzelf, van hun passie, van hun interesses laten zien. Waarin een klein dorp toch maar weer groot in kan zijn!